- Държите по-умерен тон по време на предизборната кампания. Но

...
 - Държите по-умерен тон по време на предизборната кампания. Но
Коментари Харесай

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС

 izbori_2023_v1_014

 

- Държите по-умерен звук по време на предизборната акция. Но дали ви чуват гласоподавателите, господин Янев?

- Според мен – да. Ние вършим акция, в която залагаме на срещи с хората очи в очи. Пътуваме доста, беседваме с тях.

Това, което слушам от тях, ми дава убеденост, че нашите послания стигат до тях. Те дават оферти, хрумвания, които биха могли да се осъществят в полза на българските жители.
Когато вървим в разнообразни точки на страната – дребни и огромни обитаеми места, чуваме забавни оферти за развиването на съответните райони.
Мисля, че това, което вършим, е добре и противоположната информация, която получаваме от хората, е това, което липсва от много време в българския политически живот – връзката с жителите и гражданското общество.

- Умориха ли се хората от борба, от конфликти и политически кавги?

- Хората в действителност са изтощени от борбата, от известна безпринципност, която се излъчва от нас, партиите. Политическата рецесия, която продължава към този момент две години, е в следствие и на тази борба, на разнопосочното говорене и неналичието на смислени хрумвания.
Само с обвинявания и кавги не сме в положение да тръгнем в съзидателна посока за развиване на страната.

- Всички страдат от инфлацията и всички приказват за инфлацията. Какви ограничения предлага „ Български напредък “ и за какво у нас тя е по-висока, в сравнение с междинната за Европейски Съюз?

- Причина за по-високата инфлация у нас е това, което към този момент загатнах – политическата рецесия. Политическата рецесия и неналичието на разговор, на взаимоотношение сред партиите, на работещи решения, липса на единение по целите, които ще тласнат България по пътя на развиването – всичко това прибавя отчасти този чисто български резултат в растежа на цените, който е по-висок от европейския.

Партия „ Български напредък “ предлага прагматичен метод от позиция на потребление на потенциала на регулаторните органи на страната без да се нарушава пазарният принцип на деяние. Ако е належащо, ще има и спомагателни законодателни начинания, с цел да може тези регулаторни органи да работят по-добре в полза на всички нас. Като крайни консуматори би трябвало да сме уверени, че нужното е направено и в крайните цени няма сговор, няма евентуални картели или различен тип обединявания, които работят в ущърб на потребителите. Това е допустимо да се направи и страната би трябвало да го направи.

Разбира се, остарялата класическа формула е, че инфлацията се бори с произвеждане. В този смисъл имаме съответни оферти и начинания за подкрепяне на дребния и междинния бизнес и в частност – на бранш „ Земеделие “.

- Както оферирате?

- Предлагаме подкрепяне, в това число с инструментите на Българска банка за развиване (ББР), която поначало е основана с тази цел – да поддържа дребния и междинния бизнес. Банката следва да си влезе в ролята, тъй че българските производители на плодове и на зеленчуци да имат опцията и свободата да употребяват тези принадлежности и помощта на страната. Целта е да има повече български плодове и зеленчуци в питателните вериги.
В това отношение сме подготвени да предизвикваме и да работим и за подобен регулаторен механизъм, какъвто към този момент има в някои европейски страни. Той планува в хранителната верига предпочитано да се оферират плодове и зеленчуци, създадени на не повече от 100 километра от мястото, където се продават. Казвам 100 километра условно. Тази регулация може да се направи въз основата на карта на българското земеделие, която демонстрира какви благоприятни условия има сега. Ако няма такава карта, Министерството на земеделието и храните е в положение да я направи доста бързо.

- Очаква се служебното държавно управление да хвърли ръкавицата на партиите с проектобюджет незабавно откакто се конституира новото Народно заседание. Ако присъствате в Народното събрание, по какъв начин ще гласувате за ограниченията, които служебният финансов министър към този момент анонсира?

- Със сигурност ще присъстваме в Народното събрание. Срещите с хората, диалозите с тях ми дават тази убеденост. Ще имаме своята роля и своето място.

Преди да приказваме в елементи за Закона за държавния бюджет, който се гласоподава в Народното събрание, и за предложенията на служебното държавно управление, можем да зададем един въпрос, който значително е открит. Само преди няколко месеца това служебно държавно управление отхвърли да внесе план за бюджет за 2023 година и въпросът ми е какво се промени от декември до март, с цел да се оферират подобен вид фрапантни претенции и хрумвания за повишение на налози, за рестрикции.
 
За да се отговори на този въпрос е належащо детайлно да се влезе във всички аспекти, параметри и съставни елементи на държавния бюджет и да се даде необорим и логичен отговор какво ще подкрепим. Въпрос е на диспути и на цели.
От една страна правилото е, че би трябвало да сме в положение стопански да развиваме страната. От друга – не можем да се откажем от обществената политика, която организираме. Но всичко това би трябвало да се случва през строги планове и търсене на салда, на нужда, на опция.
Всички тези неща изискват доста прецизна работа на специалистите, които се занимават с бюджета. Ако тръгнем популистки да споделяме това ще подкрепим, друго няма, е рисково.

- Вие по какъв начин си обяснявате, че служебното държавно управление не внесе проектобюджет, а в този момент бие паника?

- Не си го изяснявам, по тази причина насочвам въпроса към служебното държавно управление. Това за мен е мистерия. За да се случи това, би трябвало да има причини, които не са задоволително ясни за необятната аудитория. Не мога да разясня отчета, на който се базира министърът на финансите, защото не разполагаме с целия документ. Има единствено няколко фрази по медиите. За мен въпросът остава открит.

- Като следите акцията и конфронтационния звук по какъв начин оценявате възможностите за постоянно държавно управление – по-големи или по-малки ще бъдат те след петите парламентарни избори?

- Надявам се възможностите да са по-големи. Конфронтационният звук доминираше от началото на 48-то Народно заседание. Той бе продължение на тогавашната акция и не спря по време на работата на Народното събрание. Имаше детайл на затихване на този звук. Ние от партия „ Български напредък “, тогава коалиция „ Български напредък “, стабилно говорехме за разговор, за взаимоотношение, за решение на проблемите в полза на хората.
 
Първоначално ни упрекваха, че надали не сме наивни, безлични, само че виждаме, че в сегашната акция тези думи се върнаха в речника на съвсем всички политически партии. Не споделям, че ние сме измислили тези думи, те просто бяха забравени, а ние направихме нужното, понесохме вреди, само че в следствие в този момент съвсем всички ги употребяват.

Това ме кара да бъда оптимист, че е извънредно време всички политически сили да са разбрали, че политическата рецесия може да бъде решена по пътя на разговора, на рационалните взаимни отстъпки и причини, които са в полза на това единодушие по национални цели, което ни липсва.

И друго бих желал да кажа:  48-то Народно събрание  стартира с борба, заради демонстрацията на политическо и персонално его.  Цялата картина беше смекчена от напъните, които се направиха към края на Народното събрание, в границите на третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Тогава се реализира по този начин наречената лидерска среща, въпреки че не участваха всички водачи и всички партии.
Този път лидерската среща би трябвало да бъде първоначално, в първите дни на Народното събрание, в случай че щете и преди то да започва своята работа. Така че всички причини, терзания, хрумвания и въпроси, да бъдат сложени на масата и дружно да търсим общото решение.

- Вие подготвен ли сте да предизвиквате такава лидерска среща?

- Готов съм. Готов съм да предизвиквам освен лидерска среща, само че и за базисен план за съдружно съглашение. Това е пътят. Това е верният метод, по който по транспарантен за обществото метод политическите партии могат да заявят своите цели, своята подготвеност да показват отговорност при поемането на ангажимент и сформиране на структура за лъчение на държавно управление. Това е формулата, която ще изведе страната от рецесията и ще я сложи на пътя на икономическото и общественото развиване.

- Независимо кой е победител на изборите сте подготвен да предложите всичко това, което изброихте?

- Разбира се. Без да имам искания за авторство, без искания, че ние бихме могли да бъдем водещи в този развой. Нека водещи са огромните партии, тъй като методът на конструиране на едно болшинство зависи най-много от държанието на партиите с най-голяма електорална тежест и надлежно – с най-вече места в Народното събрание.
Нека забележим резултатите и дано забележим готовността на другите партии да откликнат на едно такова предложение и ще създадем нужното.

- Позволете да преминем към тематика, която Ви е доста близка. Трябва ли да избираме сред Изтока и Запада, мира и войната?

- Тази тематика е близка и на доста български жители.
Изборът Изток или Запад сме го създали преди години. България е член на НАТО и на Европейския съюз и въпросът е по какъв начин страната ни да се нарежда в тези организации, тъй че по най-хубавия метод да бъдат предпазени българските национални ползи.

Въпросът е също по този начин и за метода, по който България може да играе роля във връзка с войната и мира.
Партия „ Български напредък “ е партия на мира. Смятаме, че гласът на България в тези организации може да бъде гласът на мира дружно с други държави-членки, които към този момент са се позиционирали в този сегмент.
Всяка война приключва на масата на договарянията, на дипломацията и в търсене на прагматични решения, които ще успокоят обстановката и ще дадат опция за възобновяване и за задоволително бъдеще и за двете страни, които вземат участие в спора.

- Миналата година, когато Русия стартира военните дейности в Украйна, казахте, че това е интервенция, а не война. Заради това се разделихте с поста на боен министър. Съжалявате ли за това конкретизиране?

- Не скърбя за нищо, което съм направил.
Не е значимо кой по какъв начин интерпретира дадена обстановка и по какъв начин употребява думите. Идеята е по какъв начин ние сме потребни с дейностите си. Ние работим в полза на България, в полза на националната ни сигурност и в полза на бъдещото геополитическо позициониране на страната ни освен във връзка с този спор, само че и във връзка с изменящия се свят. В резултат на тази война към този момент виждаме сигналите, че международният ред ще бъде друг.

- Преди броени дни президентът сподели, че „ до момента в който ръководи служебното държавно управление, България няма да дава на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори “. Има ли оръжие, което можем да дадем? Как ще отговорите на апела на президента всяка партия още в акцията да каже „ дали ще бъде част от напъните за възобновяване на мира или за удължение на войната “?

- Предполагам, че въпросът за това имаме ли оръжие и какво бихме могли да дадем е разбор, задоволително добре прочут на президента. И този разбор е в основата на неговото изказване и апел. Оттук нататък, без да навлизаме в детайлности, тъй като това е сензитивна информация, този разбор би могъл да бъде изработен и в границите на 49-то Народно заседание. Разбира се, при едно доста значимо изискване – изискването са националните ползи. В частност, когато става въпрос за сигурността и защитата тези национални ползи диктуват, че ние би трябвало да се водим най-много от способността да запазим нашия личен потенциал, нашите лични благоприятни условия за защита и сигурност. При бъдещи гласувания по тази тематика това ще бъде водещо за партия „ Български напредък “.

- Можете ли да извършите самобитен топ 3 на целите на партия „ Български напредък “?

- Очевидно е, че тематиката за инфлацията е приоритет.
Другото, което към този момент неведнъж декларирахме, е разрешаването на политическата рецесия – с разсъдък, с рационален разговор и рационални причини да търсим онази формула, която би довела до единодушие по значимите за страната цели.
Следващият приоритет е развиването на българската стопанска система, на дребния и междинния бизнес, тъй като развиването на стопанската система е причина за разрешаване на демографската рецесия, в която надълбоко навлизаме.
Развитието на бизнеса ще разреши и развиването на обществените стратегии. Не можем да си позволим България да не бъде и обществена страна.
Ще работим с целия експертен капацитет, по верния метод в търсене на разговора и балансите сред всички тези цели. Това е главното – България по пътя на развиването, България на българите, тъй че всички български жители, без значение дали живеят в страната или в чужбина, да се гордеят, че са българи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР